dimarts, 10 de juny de 2014

VAN EYCK: DETALL AL RETAULE DE L'ANYELL MÍSTIC

VAN EYCK: DETALL AL RETAULE DE L'ANELL MÍSTIC

El políptic de l’Adoració de l’Anyell Místic, també conegut com a Políptic de Gant és un retaule o conjunt de  quadres o taules pintades a l’oli pels germans Hubert i Jan van Eyck, per a l’altar major de la catedral de Sant Bavó (Gant).

Pintura Detall al Retaule de l'Anell Místic
Tres figures principals.
La Déessis és una escena d’origen oriental, que representa la Mare de Déu, Joan el Baptista i Jesús. També podria ser que els pintors volguessin representar una figura identificable tant amb Jesús com amb Déu, cosa que no és molt comuna en la pintura gòtica.

Representació de la Mare de Déu, Joan el Baptista i Jesús.

Àngels cantors músics.

Als costats de les tres figures hi ha àngels cantors i músics. En el faristol dels àngels cantors es representen figures tallades de Sant Miquel vencent el dimoni. Les robes, els instruments i el trespol es reflecteixen amb gran detallisme. 
Àngels cantors
Músics
Adam i Eva.
Els panells superiors dels extrems representen Adam i Eva. Van despullats, no idealitzats, amb cossos extremadament reals; el ventre inflat d’Eva fa referència al seu paper com a mare de tota la Humanitat i aguanta la poma[ que la va fer sortir del Paradís. Adam sembla que camini i això dóna a la pintura una major perspectiva tridimensional.
Adam

Eva
Planell inferior central.
El panell inferior central mostra l’escena principal, l’Adoració de l’Anyell Místic, representant el Fill de Déu i l’Eucaristia. La sang de Jesús es recull dins el calze, cosa que el relaciona amb el mite del Sant Grial. En el cel[11]sorgeix el colom, símbol de l’Esperit Sant, que il·lumina l’escena. 
Escena principal Adoració

Panells inferiors laterals.

Altres panells laterals mostren també grups de persones: ermitans i pelegrins, acompanyats de Sant Cristòfor, patró dels viatgers; els “jutges justs” i els “cavallers de Crist”.
Jutges justs i cavallers de Crist
Ermitans i pelegrins
CONCLUSIÓ
Aquest retaule es basa en la vida de Jesús. Les tres figures principals són la verge Maria, Jesús i Joan Baptista. En els extrems del retaule hi han els personatges que els venaràven. A la part inferior del retaule es pot observar situacions que va viure Jesús.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada